Strib Kirke

Adresse: Vestergade 93, 5500 Middelfart

Informationsmaterialer:

 

HISTORIE

Den 30. april 1911 kaldte kirkeklokken i Strib for første gang til gudstjeneste, og kirken blev under stor højtidelighed indviet af Biskop Baslev, Odense, med tilstedeværelse af adskillige øvrighedspersoner.

Inden da var der gået adskillige år med tovtrækkerier om opførelsen af kirken inden man med penge fra frivillige fonde og staten kunne lægge den første grundsten den 28. juli 1910. Det eneste man ikke havde fået samlet penge ind til var orglet, men de blev siden skaffet ved en kirkekoncert.

Nu var det ikke sådan at stribonitterne ikke kunne komme i kirke før 1911. Da måtte man bare rejse ad kirkestier en mil til Vejlby Kirke eller "nøjedes" med den første søndag i hver måned, hvor der i en periode i 1870'erne blev afholdt gudstjeneste i Stribs gamle banegårds 3. kl. ventesal. Og endnu før den tid var det Strib Færgegårds vognport, der blev benyttet til dette formål, så man kan vist godt sige at opførelsen af en kalkstenskirke på den vindomsuste grund tæt ved skolen var noget af en forbedring - selvom flere har omtalt kirken om lidt simpel i sin udformning. Noget der i nogen grad blev rådet bod på ved en hovedrestaurering i 1984, hvor kirken foruden almindelige reparationer også blev gjort lysere og mere handicapvenlig.

Kirken har trods sin forholdsvis unge alder haft mange mærkedage. Blandt andet er kirkegården udvidet flere gange, 25år- , 50års- og 75års højtideligheder, nye klokker i 1976 (doneret anonymt af en nabo der ikke kunne holde ud at høre på den gamle, der havde en revne) og af de mere pudsige kan nævnes, at kun 14 dage efter indvielsen fandt den første vielse sted i kirken, da frk. Kristine Andersen - datter af fyrmester Andersen Strib viedes til Styrmand Rasmussen, København.

Konfirmationer måtte man dog vente 5 1/2 år på, at de kom til byens kirke og i en periode frem måtte de unge dog stadig gå den lange vej til Vejlby for konfirmandundervisningen. Det var også i 1916 at kirken fik el installeret.

I dag har vi en pragtfuld altertavle udført af den lokale kunstner Grethe Gitz, men allerede da man i 1917 skulle have en altertavle tog man også kontakt til det lokale kunstnermiljø, da man bad en ung sommerkunster i Strib om at lave tavlen (Jomfru Maria knælende med Jesus-barnet). Desværre forkastede kunstakademiet billedet og i stedet valgte man V. Tetens' "Den riges yngling", som blev indviet i 1918.

En gudstjeneste i januar 1912 var ved at udvikle sig til en katastrofe, da adskillige fra menigheden vaklede ud af kirken og besvimede på kirkegården. De blev bragt til nærliggende huse, hvor nogle måtte holde sengen i flere dage. Årsagen til dette drama var en fejl ved kirkens skorsten, så røgen slog ned i kirken, når der var nordenvind. Det blev selvfølgelig straks rettet.

Meget mere kunne siges om vores dejlige "lille" kirke i Strib.

 Helge Amossen ringede manuelt for sidste gang den 31. marts 2009 kl. 8.00 i Strib kirke.